torstai 23. heinäkuuta 2015

Hortologinen eksperimentti 2015


Viime vuonna pihalle rakennettiin iso kasvatuslaatikko, jossa kokeilin Strömsön ohjeen innostamana kasvatusta olkipaaleissa. Laitoin laatikon pohjalle paksun kerroksen sanomalehteä, risuja salaojitukseksi ja tuhtisti hevosenlantaa. Lantakerroksen päälle tuli paksu kerros olkea ja vain kylvökohtiin laitoin multaa. Osa kasveista kasvoi tosi hyvin kuten salaatit ja yrtit, mutta toivotun vihreän lisäksi innostuivat myös ällöt kumimaiset sienet kasvamaan lantapetin päällä. Kesän aikana lisäsin olkipatjalle kasvirivien väliin ruohosilppua, syksyllä kaikki naatit ja muutakin vihreää kasvijätettä.

Talven jälkeen laatikon olkipatjan pinta oli jo painunut aika tavalla ja alkukesästä lisäsin siihen paksun kerroksen puhdasta pussimultaa. Tilasin Kekkilän multaa 3000 litraa eli koko lavallisen, sillä sunnitelmissa on kokonaan uusi perennapenkki.


Kasvilava sai lämmetä kunnolla ja kylvöt tein vasta kesäkuun toisella viikolla. Koska alkukesä oli niin kamalan kolea, peitin heti alussa kasvimaan kompostiverkko/harso-katoksella ja kasvit saivat hieman lämpimämmän alun. Kylvin laatikkoon 12 riviä erilaisia yrttejä, vihanneksia ja väliin kukkia karkottamaan ötököitä ja silmäniloksi.

Tässä kylvökset edestä taakse:
 • kehäkukka
 • ruohosipuli
 • itämainen salaattisekoitus (mm. mizuna, rukola, komatsuna)
 • kirveli
 • punajuuri
 • vihersipuli
 • lehtipersilja
 • kehäkukka
 • tilli
 • matala auringonkukka 
 • kosmoskukka
 • pensaskrassi
Kirveli ei itänyt ollenkaan ja tein uusintakylvön heinäkuun alussa. Ruohosipuli ja vihersipuli eivät myöskään itäneet kunnolla - vain muutama onneton heinä siellä kasvaa. Ruohosipuliriviin kylvin myöhemmin naurista, joka on nyt hyvällä alulla.
 

Itämainen salaattisekoitus kasvoi tänä kesänä harson alla tosi hyvin ja nopeasti. Viime vuonna en saanut ollenkaan satoa, sillä ötökät ehtivät ennen minua. Nyt sain salaattia monet isot annokset, mutta lopulta tuli näihinkin ötököitä ja lehdet syötiin reikäisiksi. Hävitin koko salaattirivin, mutta sain lopuista hyvää satoa vielä niin paljon, että tein ison kannullisen viherjuomaa (salaatin lisäksi mangokuutioita, minttua, sitruunaa, vihersmoothiejauhetta).


Vasta viime viikolla poistin kasvilaatikon päältä harsosuojan ja peittelin rivien välit nurmisilpulla. Harso piti hyvin kosteutta ja lämpöä sekä suojasi salaatteja ei-toivotuilta herkuttelijoilta. Nauriin taimissa näyttää olevan nyt reikiä, joten istutin viereen samettikukkaa tunkeilijoitten kiusaksi.


Ison laatikon lisäksi Talkkari rakensi uuden pikkulaatikon, johon kylvin nyt hernettä (silpoydinherne ja sokeriherne). Herneet saivat kavereiksi ja laatikko väripilkuiksi pensaskrassia

Meillä ei heitetä mitään pois! Tässä vanha kakkakaivon rengas, jossa perusasukkina ruohosipulia ja mäkimeiramia, kesävieraana kesäkurpitsaa. Ja nuo kompostiverkot käyvät kyllä vaikka mihin tarkoitukseen - mitä Kätevä Emäntä sitten keksiikään! Alkujaan ne on ostettu koirahommiin, mutta olen rakentanut niistä aitoja, portteja koira-aitaukseen, pieniä kasvihuoneita, tukenut niillä isoja perennoita ja tänä kesänä tein tuon tosi hyvän harjakaton kasvulaatikkoon ja siistit, kestävät hernetuet.

Ei kommentteja: