lauantai 26. joulukuuta 2015

Joulukorttimuistoja

Joulukorttien tekeminen ja lähettäminen on rakas ja tällä hetkellä ainut jouluperinne, josta en ole vuosien aikana vielä luopunut. Tänä vuonna harkitsin tosin ensimmäisen kerran vakavasti, että jätän joulukortitkin lähettämättä ja lahjoitan sopivan summan jollekin hyväntekeväisyysjärjestölle. Moni varsinkin vanhempi odottaa ja arvostaa perinteistä joulutervehdystä, joten iso nippu kortteja lähti tänäkin vuonna. Mietitään asia taas ensi vuonna uudemman kerran.

Olen koko ikäni tehnyt käsillä kaikenlaista - ommellut, rakentanut, askarrellut, tuunannnut ja värkkäillyt erilaisista materiaaleista. Muistan nuoruusajan kokeilut, kun tilasin mm. Tee itse -lehden kautta erilaisia uusia askartelumateriaaleja uunissa sulatettavia muoveja, muovailumassoja jne. 1970-luku olikin värkkäilyni kulta-aikaa. Näpertelyvimma sai vauhtia varsinkin joulun alla ja nyt vanhempana kaikenlainen näprääminen ja askartelu on päässyt taas uuteen vauhtiin. Nykyisin lehdet, netti ja taitavien, luovien ihmisten blogit ovat täynnä ideoita ja kaupat sekä nettikaupat pullollaan mitä erilaisempia ja innostavampia materiaaleja, joiden avulla voi toteuttaa itseään ja ehkäpä ilahduttaa myös ystäviään.

Sain viime vuonna joulun alla tädiltäni nipun vanhoja joulukortteja, jotka olin antanut heille vuosikymmenien aikana. Nyt kaikki nuo kortit on skannattu arkistoon talteen. Omiakin vanhoja kortteja on tallessa yli 50 vuoden ajalta, ja olen säilyttänyt viimeisten kymmenien vuosien ajalta kaikki ne kortit, jotka on itse askarreltu tai tilattu omista valokuvista. Ovathan ne persoonallisia ja ainutlaatuisia! 

Vanhin itse tehty tädillä säilynyt joulukortti on vuodelta 1976 ja 38 vuoden ajalta puuttui tädiltä vain viiden joulun kortit. Kaikki kortit ovat olleet joko itse tehtyjä alusta loppuun erilaisilla tekniikoilla tai sitten tulostettu tai painatettu omista valokuvista. Viime vuosina jakelu on ollut niin laajaa, että korttitehtailu on jäänyt ja viimeisten vuosien kortit onkin tehty teetetty usein omista valokuvista tai muuten suunniteltu itse kuvankäsittelyn menetelmin.

Monenlaista tekotapaa on tullut vuosien varrella kokeiltua. Tekniikoista löytyy: tussi, akvarelli, metallifolio, ristipistotyö, virkkaus, lasimaalaus, kohovärit, askartelumassa, huopa, kalvoväri, helmet, sormiväri, kuviopaperit jne.


 www.juttujajoenpenkalta.blogspot.fi 

Tonttutyttö vuodelta 1976

Joulupossut 1979

Kortin pieni ristipistotyö 1982

Vuoden 1983 korteissa oli virkattu lumihiutale.

Omppu 1983

Huopakuvio 1980-luvun lopulta

Helmiaskartelua kortteihin 2000-luvun lopulla

Tämä lienee viimeisin itse askarreltu kortti 2000-luvun lopusta.

Ei kommentteja: