Yhtäkkiä vaan
teki mieli pitsaa! Ei muuta kuin uuni lämpiämään ja taikinan tekoon. Mutta
minäpä olikin just raivannut kaikki keittiön kaapit ja vanhentuneet kuiva-aineet:
jauhot, ryynit, siemenet, leseet jne. oli heitetty joko pois tai sitten luovutettu
luonnon kiertoon linnuille. Kaapista löytyi kyllä jauhoja, mutta ei
kuivahiivaa, kun nekin olivat vanhentuneet terveellisemmän vuoden aikana.
Onneksi pitsapohjan voi tehdä leivinjauhetaikinastakin ja pääsin kokeilemaan
ilmaislahjan Kotilieden Ison leivontakirjan ohjetta. Sain tämän ilmaiskirjan
jonkun lehtitilauksen kylkiäisenä ja kirja vaikutti pikaisesti selattuna tosi
hyvältä ja monipuoliselta.
Kirjassa oli
kiireiselle pitsanhimoiselle hyvä pohjan ohje:
- 5 dl vehnäjauhoja
- 2 tl leivinjauhetta
- ¼ tl suolaa
- 75 g voita tai margariinia
- 2 dl maitoa.
Sulatettu
ja jäähdytetty rasva sekoitetaan jauhoihin ja lopuksi lisätään maito ja taikina
sekoitetaan nopeasti sopivaksi taikinaksi. Muovasin taikinan kiinteäksi leivinpaperin ja
jauhojen avulla (minä en nimittäin käsiäni taikinoihin sotke). Ja tietysti tapani
mukaan vähän muuntelin ohjetta. Korvasin osan jauhoista spelttijauholla kuten
tavallista, suolan vaihdoin yrttisuolalla, käytin voita (tietysti) ja maidon
sijasta laitoinkin vettä. Heitin joukkoon myös pussinpohjat kuivettunutta
parmesanraastetta.
Koska tänä
terveysvuonna en ole juurikaan käyttänyt säilykkeitä, ei kaapissa ollut
tomaattimurskaa, eikä löytynyt paljon muitakaan täytteitä. Korvasin tomaatin
ranskankermalla ja täytteeksi tuli yksi nahistunut kesäsipuli sekä viimeistä käyttöpäivää
huutava paketillinen Jamón Serrano –kinkkua. Oliiveja sentään löytyi
purkillinen ja ne laitoin myös mukaan. Mausteeksi riitti mustapippuri.
Pitsasta tulikin
lippujen lopuksi nyt niin muodikas ranskalaissaksalainen herkku eli
Flammkuchen! Tässä uunin arinalla paistettavassa avopiirakassa täytteenä on alunperin vain ranskankermaa, savustettua sianlihaa ja keväisin ehkä lisänä tuoretta sipulia.
Ja tällä pohjalla taidan tehdä ”pitsat” jatkossakin. Pohja passaa
varmaan myös muihin avopiirakoihin, jotka yleensä teen yksinkertaisella sekoitetun
rahkavoitaikinan ohjeella niukoin täyttein ilman tuorejuustoja.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti