torstai 3. joulukuuta 2015

Pitsa, josta tulikin aivan jotain muuta
Yhtäkkiä vaan teki mieli pitsaa! Ei muuta kuin uuni lämpiämään ja taikinan tekoon. Mutta minäpä olikin just raivannut kaikki keittiön kaapit ja vanhentuneet kuiva-aineet: jauhot, ryynit, siemenet, leseet jne. oli heitetty joko pois tai sitten luovutettu luonnon kiertoon linnuille. Kaapista löytyi kyllä jauhoja, mutta ei kuivahiivaa, kun nekin olivat vanhentuneet terveellisemmän vuoden aikana. 

Onneksi pitsapohjan voi tehdä leivinjauhetaikinastakin ja pääsin kokeilemaan ilmaislahjan Kotilieden Ison leivontakirjan ohjetta. Sain tämän ilmaiskirjan jonkun lehtitilauksen kylkiäisenä ja kirja vaikutti pikaisesti selattuna tosi hyvältä ja monipuoliselta.

Kirjassa oli kiireiselle pitsanhimoiselle hyvä pohjan ohje: 

  • 5 dl vehnäjauhoja 
  • 2 tl leivinjauhetta
  • ¼ tl suolaa
  • 75 g voita tai margariinia
  • 2 dl maitoa. 


Sulatettu ja jäähdytetty rasva sekoitetaan jauhoihin ja lopuksi lisätään maito ja taikina sekoitetaan nopeasti sopivaksi taikinaksi.  Muovasin taikinan kiinteäksi leivinpaperin ja jauhojen avulla (minä en nimittäin käsiäni taikinoihin sotke). Ja tietysti tapani mukaan vähän muuntelin ohjetta. Korvasin osan jauhoista spelttijauholla kuten tavallista, suolan vaihdoin yrttisuolalla, käytin voita (tietysti) ja maidon sijasta laitoinkin vettä. Heitin joukkoon myös pussinpohjat kuivettunutta parmesanraastetta.

Koska tänä terveysvuonna en ole juurikaan käyttänyt säilykkeitä, ei kaapissa ollut tomaattimurskaa, eikä löytynyt paljon muitakaan täytteitä. Korvasin tomaatin ranskankermalla ja täytteeksi tuli yksi nahistunut kesäsipuli sekä viimeistä käyttöpäivää huutava paketillinen Jamón Serrano –kinkkua. Oliiveja sentään löytyi purkillinen ja ne laitoin myös mukaan. Mausteeksi riitti mustapippuri.

Pitsasta tulikin lippujen lopuksi nyt niin muodikas ranskalaissaksalainen herkku eli Flammkuchen! Tässä uunin arinalla paistettavassa avopiirakassa täytteenä on alunperin vain ranskankermaa, savustettua sianlihaa ja keväisin ehkä lisänä tuoretta sipulia. 

Ja tällä pohjalla taidan tehdä ”pitsat” jatkossakin. Pohja passaa varmaan myös muihin avopiirakoihin, jotka yleensä teen yksinkertaisella sekoitetun rahkavoitaikinan ohjeella niukoin täyttein ilman tuorejuustoja.

Ei kommentteja: