perjantai 15. tammikuuta 2016

Jääpallolyhty

Talvipihaa keittiön ikkunasta kuvattuna. Valaistut kuusitopat tulevassa perennapenkissä.

Täällä maalla on niin vähän valoa pimeänä vuodenaikana, että jo hyvissä ajoin pitää laittaa joku valopilkku pihaan. Virittelen ulkovalot jo alkusyksystä, heti kun illat alkavat vähänkään pimentyä. Olen vuosien aikana hankkinut monet valosarjat ja nykyisin kaikki ovat energiaa säästäviä ja kestäviä ledvaloja. Valosarjat syttyvät ja sammuvat omia aikojaan ajastimilla, joten ei tarvitse muuta kuin rukata paloaikoja kevään edetessä. Talon paraatipuolella tulevan kesän suurprojektissa eli kivillä aidatussa perennapenkissä loistavat kanaverkosta käärityt kuusitopat.Toiselle puolelle valmistui vuoden vaihteessa iso jäälyhty. Suunnitelmissa oli tietysti pohjoiskalotin suurin megalomaaninen jääpalloinstallaatio, mutta tuloksena pihassa nököttää nyt melko vaatimaton noin 70 cm korkea lyhty.

Löysin idean jäälyhtyyn netistä ja homma vaikutti tosi helpolta. Ostin monta pakettia ilmapalloja, täytin ne vedellä ja vein ulos pakkaseen. Mutta pakkasia saikin odottaa aika kauan aikaa, joten valosysteemi valmistui vasta joulun jälkeen. Välillä oli niin leutoa, että pallojen sisus suli. Osa ei jäätynyt kunnolla ja palloja meni rikki. Välillä oli liikaa pakkasta, joten vettä ei uskaltanut käyttää etteivät pallot rikkoutuisi. Ei se niin helppoa ollutkaan!

Kuoret lähtivät helposti irti palloista, mutta niiden kiinnittäminen olikin tosi hankalaa ja rakennelma sortui monta kertaa. Apuna liimauksessa käytin vettä ja lunta, joka vähän sitoi palloja kiinni toisiinsa. Ilman kanaverkosta tehtyä tukirakennetta kasa ei varmaankaan olisi pysynyt kasassa. Idea oli hyvä, mutta vaikeampi toteuttaa mitä alun perin olin kuvitellut. Lyhty on kaunis ja sitä on mukava katsella, mutta toiste en näin hankalaan ja isoon hommaan rupea! No, loppuvuodesta voi olla uudet aatokset….


http://juttujajoenpenkalta.blogspot.fi/

http://juttujajoenpenkalta.blogspot.fi/


Ei kommentteja: